Home / Genel / Mikrotik Hostpot Kurulumu

Mikrotik Hostpot Kurulumu

Mikrotik Hotspot Nedir?

Hotspot türkçe karşılığı ‘Sıcak Nokta’ anlamına gelmektedir.  Kablosuz internetin belirli bir alanda interneti birden fazla kişiyle paylaşılmasıdır. Hotspot otel, havaalanı, cafe, restorant gibi alanlarda kullanılabilir. Hotspot sistemlerine şifresiz olarak bağlandığında internette gezinmek istediğinizde size kullanıcı adı ve şifre soran bir sayfaya yönlendirecektir bu şekilde hizmet sağlayıcdan temin ederek kullanabilirsiniz. Bu uygulama en iyi örnek TTnet’in sağlamış olduğu wireless hizmeti olacaktır.

Hotspot kullanımı müşterilerinize veya çalışanlarınıza sağladığınız ücretli / ücretsiz kotalı veya kotasız olmak üzere belirleyebilirsiniz. Mikrotik hotspot kurulumuna geçmeden önce mikrotik cihazınız kurulumunu gerçekleştiriniz.

MikroTik Hotspot Kurulumu

İlk önce WAN’a bağlı arayüzü yapılandıracağız.

/ ip adresi adres ekle = 192.168.1.5 / 24 ağ = 192.168.1.0 yayın = 192.168.1.255 arayüz = ether1

Şimdi bir arayüz yapılandırılmış ve WAN’a bağlanmıştır (ip 192.168.1.5/24 ile). Şimdi Yerel Ağımız için ikinci arayüzü yapılandıracağız.

/ ip adresi adres ekle = 10.10.0.1 / 24 ağ = 10.10.0.0 yayın = 10.10.0.255 arayüz = ether2

Şimdi her iki arayüzümüz de yapılandırıldı ve çalışıyor. Ardından Mikrotik ROS’umuzu bir DNS Sunucusu olarak ayarlayacağız çünkü bir DNS sunucusu kurmak için çok iyi bir uygulama. IP> DNS’ye gidin, ardından Ayarlar düğmesine basın ve ISS’niz tarafından sağlanan uygun bilgileri doldurun, bittiğinde “Uzaktan İsteğe İzin Ver” satırını seçin (ipuçlarınızdan gelen isteklerin işlenmesine izin verir).

 

Şimdi varsayılan bir Rota ayarlayacağız. IP> Rotalar‘a gidin, artı işaretine basın. Hedef alanını olduğu gibi bırakın, Ağ Geçidi alanına WAN arabiriminin Ağ Geçidi IP Adresini girin.

 

Şimdi Hotspot Sunucumuzu kuracağız. IP> Hotspot‘a gidin, sunucu sekmesinde “Hotspot Setup” düğmesine basarak bir düğme göreceksiniz. Hotspot’u hangi arabirime kurmak istediğinizi soran yeni bir pencere açılır, burada yerel ağa bağlı arabirimi seçin (örneğimizde eter2’dir). Next düğmesine basın.

2. adımda size sunucunun IP’sini soracaktır, varsayılan olarak 1. adımda seçtiğimiz arabirimde ayarlanan IP’yi algılar.

3. adımda, istemcilere IP sağlamak için DHCP sunucusu tarafından kullanılacak IP aralığını soracaktır. Burada IP aralığını değiştirebilirsiniz, Server tarafından kabul edilebilir olduğundan emin olun. IP aralığının uzunluğunu artırabilir ve azaltabilirsiniz. Tamamlandığında Next tuşuna basın.

4. adımda sizden sunucu tarafından kullanılacak herhangi bir sertifikayı seçmenizi isteyecektir. NONE seçeneğini seçin ve Next düğmesine basın.

5. adımda, varsa SMTP Sunucusunu tanımlamanız gerekir. Ben sadece (0.0.0.0) olduğu gibi bıraktı benimle herhangi bir SMTP Sunucu kurulumu yok. Next düğmesine basın.

 

6. adımda DNS Sunucunuzun IP Adresi sizin adınıza olacaktır. Tamamladığımız ilk görev buydu. Yani burada hiçbir şeyi değiştirmeye gerek yoktur.

7. adımda, istemcilerin web tarayıcıları üzerinden Hotspot giriş / bilgi sayfasına erişebilecekleri bir sunucu tanımlayacaksınız. İstediğinizi ayarlayın ve İleri tuşuna basın.

Şimdi son adım. Bir kullanıcı oluşturmak için. Varsayılan olarak şifresiz bir kullanıcı yöneticisi oluşturur. Burada varsayılan kullanıcı için parola ve kullanıcı adı belirleyebilirsiniz. İsterseniz değerleri değiştirin ve İleri tuşuna basın.

Hotspot sunucunuz hazır ve yapılandırılmış. Şimdi Router Disconnected (Yönlendirici Bağlantısı Kesildi) mesajını alırsanız, bunun sadece Hotspot’un güvenliği konusunda endişelenmeyin. İlk olarak, 8. ADIM’da oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile Hotspot’a giriş yapın. Şimdi Winbox’u tekrar açın ve IP> Hotspot’a tekrar gidin.

Şimdi, Hotspot’umuzun daha iyi çalışmasını sağlamak için varsayılan ayarlarda bazı değişiklikler yapacağız.

Sunucu Sekmesi’nde artık bir sunucunun “hotspot” adıyla görüneceğini göreceksiniz, çift tıklatıp daha fazla güvenlik için “MAC Başına Adres” değerini 1 olarak değiştirin.

Aynı pencerede bir Giriş sekmesi göreceksiniz ve Oturum Açma bölümünde yalnızca “HTTP CHAP” öğesinin seçili olduğundan emin olun. Şimdi Başvur ve Tamam‘a basın.

Şimdi yeni bir Kullanıcı Profili oluşturacağız. Kullanıcı Profili Sekmesi’ne gidin, Artı İşaretine basın, istediğiniz şeyi adlandırın. IP Havuzu’nu seçin, etkin nokta varsayılan olarak Hotspot Sunucu Kurulumu sırasında ayarladığımız IP Aralığı ile bir havuz oluşturur. Şimdi İndirme ve Yükleme Bant Genişliği kısıtlamasını ayarlayacağız. Hız Sınırında (tx / rx) limiti ayarlayın (512k yukarı / aşağıya ayarladım). Şimdi Uygula ve Tamam‘a basın.

Şimdi yeni oluşturduğumuz profili kullanacak yeni bir kullanıcı oluşturacağız. Aynı pencerede Kullanıcılar Sekmesi’ne gidin. Artı işaretine basın, Belirli bir sunucuyu seçin veya Tümünü seçin. Kullanıcı için Kullanıcı Adı ve Parola belirleyin. Profil açıldı bölümünde, önceki adımda oluşturduğumuz profili seçin. Uygula ve Tamam‘a basın.

 

Mikrotik Hostpot Kurulumu yapılandırılmış ve çalışıyor. Şimdi test edebilirsiniz.

 

Facebook Comments

About admin

Check Also

CubeSA 60Pro ac Teknik Bilgiler

CubeSA 60Pro ac Teknik Bilgiler Hız ve kararlılık için kablolara güvenmeniz gereken günler geride kaldı. 60 …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir