Mikrotik Router Temel Yapılandırması Mikrotik Router Temel Yapılandırması Mikrotik Router Temel Yapılandırması Mikrotik Router Temel Yapılandırması
Winbox Kullanarak Mikrotik Router Temel Yapılandırması
Mikrotik en popüler yönlendiricilerden biridir. MikroTik Router, istikrarlı ve sorunsuz bir ağın bu kadar kolay bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olan birçok ağ hizmetine sahiptir. Herhangi bir ISP Firmasının veya herhangi bir Kurumsal Ofisin MikroTik Router olmadan bir gün bile geçemeyeceği söyleniyor. Dolayısıyla henüz MikroTik Router kullanmayan sistem yöneticilerinin yakında MikroTik Router kullanmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Sistem yöneticisi olarak ben de yaklaşık 5 yıldır ağımda MikroTik Router kullanıyorum ve gerçekten çok stabil ve sorunsuz bir ağa sahibim. MikroTik Router, ağırlıklı olarak bant genişliği kontrol hizmeti ve paket filtreleme işlevleri ve ucuz fiyatı ile ünlüdür. MikroTik Router, MikroTik Router’ı bu kadar kolay yönetmeye yardımcı olan Winbox adlı grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) yazılımına sahip olduğu için herhangi bir sistem yöneticisinin de favorisidir.
MikroTik Router Yapılandırmak için Ön Koşullar
MikroTik Router’ın temel konfigürasyonuna başlamadan önce aşağıdaki bilgilere sahip olmalısınız.
- IP Adresleme hakkında temel bilgiler.
- Bir PC’de kurulu bir MikroTik RouterBoard veya MikroTik RouterOS .
- Winbox Yazılımı.
- Windows işletim sistemi kurulu ve RJ45 kabloları olan PC.
Yukarıdaki gereksinimlere uygun şekilde sahipseniz, artık MikroTik yönlendirici temel yapılandırmasını başlatmaya hazırsınız. Bu makalenin geri kalanı, en baştan bir MikroTik Router’ı yapılandırmak için adım adım kılavuzu gösterecektir.
MikroTik Router Yapılandırmak İçin 4 Kolay Adım
MikroTik Router temel yapılandırması, IP adreslerinin atanmasını, varsayılan ağ geçidinin yapılandırılmasını ve internet erişimi için NAT’ın etkinleştirilmesini içerir. MikroTik Router temel konfigürasyonu 4 adıma ayrılabilir.
- WAN ve LAN IP adresleri atama
- Ağ geçidi yapılandırması
- NAT yapılandırması ve
- DNS yapılandırması
Yukarıdaki 4 adımdan MikroTik yönlendiriciniz üzerinden internete erişmek için ilk üç adım zorunludur ve 4. adım isteğe bağlıdır ancak uygun MikroTik Router yapılandırması için yapılmalıdır.
MikroTik Router’ı yukarıdaki 4 adıma göre düzgün bir şekilde yapılandırmak için, aşağıdaki bilgileri ve üç kullanıcının bir ağ anahtarı aracılığıyla MikroTik Router’a bağlandığı ve yönlendiricinin ilk arayüzünün erişim için internete bağlandığı basit bir ofis ağ şeması kullanıyorum. internet bilgileri.
- MikroTik RouterBoard 1100 AHX2
- WAN IP: 172.22.3.99/25 (ISP sağlanır)
- Ağ geçidi: 172.22.3.1 (ISP sağlanır)
- Genel DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4
- LAN IP Ağı: 192.168.10.0/24 (Benim tarafımdan seçilen özel IP bloğu)
Basit ofis ağ şemamıza göre ilk arayüz (ether1 port) ISP internete bağlıdır ve bu arayüz bizim WAN portumuzdur. Bu arayüzde WAN IP’mizi (ISP tarafından sağlanan) ayarlayacağız. İkinci arayüz (ether2 portu) LAN arayüzümüzdür ve bu arayüzde LAN Gateway’imizi ayarlayacağız. Bu ağın kullanıcıları internete erişim için bir switch üzerinden MikroTik Router’a bağlanacaktır. Pratikte, ağınız bu ağ şeması gibi o kadar basit olmayacaktır. Yüzlerce veya binlerce kullanıcının olabileceği büyük bir ağ kurmanız gerekebilir. Ancak temel yapılandırma tüm ağlar için aynıdır. Ancak şimdi yukarıdaki 4 adıma göre ve basit ofis ağ şemamızı takip ederek MikroTik Router temel konfigürasyonumuza başlayacağız.
Adım 1: WAN ve LAN IP Adreslerini Atama
MikroTik Router yapılandırmanın ilk adımı, WAN ve LAN arayüzünde WAN ve LAN IP adreslerini buna göre atamaktır. Aşağıdaki adımlar, yeni bir MikroTik Router’da WAN ve LAN IP adreslerinin nasıl atanacağını gösterecektir.
- Winbox’ı indirin veya herhangi bir kaynaktan Winbox’ı toplayın.
- Bilgisayarınızı MikroTik Router ile bir RJ45 kablosu ile bağlayın.
- İşletim sisteminizde winbox yazılımını açın ve Komşular sekmesine tıklayın. Bağlı Ethernet’in MAC’si bu sekmede görünecektir. MAC Adresini bulamazsanız, Yenile düğmesine tıklayın. MAC adresi yakında görünecek. Görünen MAC adresine tıklayın ve seçilen MAC adresi Connect To giriş kutusunda görünecektir.
- MikroTik Router varsayılan kullanıcı adı admin ve şifresi boştur. Bu nedenle, giriş giriş kutusuna admin yazın ve şifre alanını boş bırakın ve ardından Bağlan düğmesine tıklayın. MikroTik grafik kullanıcı arayüzü (GUI) şimdi görünecektir.
- Şimdi istenirse Yapılandırmayı Kaldır düğmesine tıklayın veya Winbox’tan Sistem > Yapılandırmayı Sıfırla’ya gidin ve Varsayılan Yapılandırma Yok’a tıklayın ve ardından RouterOS’u sıfırlamak için Yapılandırmayı Sıfırla düğmesine tıklayın. Yönlendirici yeniden başlatılacak ve tekrar giriş yapacak ve ardından sıfır konfigürasyonlu bir RouterOS bulacaksınız.
- IP > Adresler menü öğesine gidin. Adres Listesi penceresi şimdi görünecektir. ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Adres penceresi görünecektir. ISP’niz tarafından sağlanan WAN IP adresinizi (Bu yazıda: 172.22.3.99/25) Adres giriş kutusuna girin ve ardından Arayüz açılır menüsünden WAN arayüzünü (bu yazıda: ether1) seçin ve Uygula’ya tıklayın ve ardından Tamam düğmesi.
- Tekrar ARTI İŞARETİ (+)’yı tıklayın ve Adres giriş kutusuna LAN Ağ Geçidi IP adresini (bu yazıda: 192.168.10.1/24) girin ve Arayüz açılır menüsünden LAN arayüzünü (bu yazıda: ether2) seçin ve Uygula ve Tamam’ı tıklayın. buton.
WAN ve LAN IP adreslerinin atanması tamamlandı. MikroTik Router’ın bu ağ geçidi üzerinden internete haberleşebilmesi için ISP tarafından sağlanan MikroTik ağ geçidini atayacağız.
2. Adım: Ağ Geçidi Yapılandırması
WAN ve LAN IP kurulumunu tamamladıktan sonra artık ISP tarafından sağlanan MikroTik varsayılan ağ geçidini atayacağız. Aşağıdaki adımlar, MikroTik Router’da varsayılan ağ geçidinin nasıl atanacağını gösterecektir.
- Winbox’tan IP > Routes menü öğesine gidin. Rota Listesi penceresi şimdi görünecektir. Bu Rota Listesine zaten eklenmiş iki dinamik rota görebilirsiniz. ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Rota penceresi görünecektir. Şimdi Gateway giriş alanına ISP’niz tarafından sağlanan ağ geçidi adresini (bu yazıda: 172.22.3.1) girin.
- Şimdi Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
MikroTik varsayılan ağ geçidi yapılandırması tamamlandı. Şimdi MikroTik Router’ın internete erişmek için LAN kullanıcı IP’mizi maskeleyebilmesi için NAT kuralı oluşturacağız.
3. Adım: NAT Yapılandırması
Ağ geçidi yapılandırmasını tamamladıktan sonra, LAN IP’lerini maskelemek için bir NAT güvenlik duvarı kuralı oluşturmanız gerekir. Aksi takdirde LAN kullanıcısı MikroTik Router üzerinden internete erişemez. Aşağıdaki adımlar MikroTik Router’da maskeli güvenlik duvarı kuralının nasıl oluşturulacağını gösterecektir.
- IP > Güvenlik Duvarı menü maddesine gidin ve NAT sekmesine tıklayın ve ardından ARTI İŞARETİ (+) düğmesine tıklayın. Yeni NAT Kuralı penceresi görünecektir.
- General sekmesinden Chain açılır menüsünden srcnat’ı seçin ve Src’ye LAN IP Block’u (bu yazıda: 192.168.10.0/24) koyun. Adres giriş kutusu.
- Eylem sekmesinden Eylem açılır menüsünden maskeli baloyu seçin ve ardından Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
MikroTik Router’da NAT konfigürasyonu tamamlandı. bu NAT kuralını oluşturmazsanız, LAN kullanıcınız MikroTik Router üzerinden internete erişemez.
İnternete erişmek için yeni bir MikroTik RouterOS yapılandırmak için üç zorunlu adım tamamlandı. LAN kullanıcıları, özel DNS sunucu IP’si kullandıkları takdirde artık Mikrotik Router üzerinden internete erişebilmektedir. Ancak şimdi MikroTik Router’da DNS’yi DNS sunucusu olarak çalışabilmesinin yanı sıra DNS isteğini çözebilecek şekilde yapılandıracağız.
Adım 4: MikroTik DNS Yapılandırması
Üç zorunlu yapılandırmayı tamamladıktan sonra, MikroTik Router’da DNS’yi LAN kullanıcısından ve kendisinden gelen DNS talebini çözebilecek şekilde yapılandırmamız gerekiyor. Aşağıdaki adımlar, MikroTik RouterOS’ta DNS’nin nasıl yapılandırılacağını gösterecektir.
- IP > DNS menü öğesine gidin. DNS Ayarları penceresi görünecektir. Bu pencerede, ISP şirketinden aldığınız DNS sunucu adresini veya Sunucular giriş kutusuna Google public DNS IP (8.8.8.8) koyabilirsiniz. Sunucular giriş kutusundan sonra bulunan yeni değer ekle düğmesine (açılır düğme) tıklayarak ikincil DNS sunucusu IP’sini koyabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak MikroTik router’ı DNS sunucusu olarak çevirebilirsiniz. MikroTik yönlendiriciyi DNS sunucusu olarak çevirmek daha iyi bir fikir bence. Çünkü ağınızda genel DNS sunucusu kullanıyorsanız, kullanıcınızın her DNS isteği ücretli bant genişliğinizi tüketecektir. Ancak MikroTik router’ı DNS sunucusu olarak açarsanız, kullanıcınız ücretli bant genişliği tüketmeden MikroTik Router’dan DNS çözümü alacaktır. Yani MikroTik’i bir DNS sunucusuna dönüştürmek istiyorsanız, Uzak İsteklere İzin Ver onay kutusuna tıklayın ve Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- MikroTik Router’ı bir DNS sunucusuna çevirirseniz, genel bir IP olan WAN IP de dahil olmak üzere tüm MikroTik IP adresleri bir DNS sunucusu IP’si olarak kullanılabilir ve burada sorun ortaya çıkacaktır. LAN’ınızın dışında biri DNS IP’si olarak WAN IP kullanıyorsa, MikroTik’iniz ücretli bant genişliğinizi tüketerek ona DNS çözümünü sunmaktan mutlu olacaktır. Bu nedenle, LAN’ınızın dışından gelen DNS isteğini durdurmalısınız. LAN’ınızın dışından gelen DNS isteklerini durdurmak için, WAN arayüzünüzden gelen tüm DNS isteklerini bırakacak güvenlik duvarı kuralları uygulamalısınız (bu makalede: ether1). Bunun için IP > Güvenlik Duvarı menü maddesine gidin ve Filtre Kuralları sekmesine tıklayın ve ardından ARTI İŞARETİ (+) seçeneğine tıklayın. Yeni Güvenlik Duvarı Kuralı penceresi görünecektir. Genel sekmesinden Zincir açılır menüsünden girişi seçin, Protokol açılır menüsünden udp’yi seçin, Put Dst. 53 numaralı bağlantı noktası ve In’den ether1’i seçin. Arayüz açılır menüsü. Şimdi Eylem sekmesine tıklayın ve Eylem açılır menüsünden bırak seçeneğini seçin ve ardından Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın. TCP bağlantısı için başka bir benzer kural oluşturmalısınız. Bunun için tekrar ARTI İŞARETİ (+) üzerine tıklayın ve Protokol açılır menüsünden Put Dst’den tcp’yi seçin. 53 numaralı bağlantı noktası ve In’den ether1’i seçin. Arayüz açılır menüsü ve ardından Eylem sekmesine tıklayın ve Eylem açılır menüsünden bırak seçeneğini seçin ve Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın. Artık MikroTik DNS sunucunuz LAN’ınızın dışından güvende. Arayüz açılır menüsü ve ardından Eylem sekmesine tıklayın ve Eylem açılır menüsünden bırak seçeneğini seçin ve Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın. Artık MikroTik DNS sunucunuz LAN’ınızın dışından güvende. Arayüz açılır menüsü ve ardından Eylem sekmesine tıklayın ve Eylem açılır menüsünden bırak seçeneğini seçin ve Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın. Artık MikroTik DNS sunucunuz LAN’ınızın dışından güvende.
MikroTik Router’ınızda DNS yapılandırması tamamlandı. Artık MikroTik Router’ınız hem LAN kullanıcısı için hem de kendisi için DNS talebini çözebilir.
Yukarıdaki 4 adımı doğru bir şekilde uyguladığınızda MikroTik Router artık tamamen hazırdır. RJ45 kablosu ile MikroTik LAN arayüzüne bir switch bağlayın ve tüm PC’leri bu switch’e bağlayın. Ayrıca ISP kablosunu WAN arayüzüne bağlayın. Şimdi tüm LAN PC’nize LAN IP ağ serinize göre IP atayın. Windows PC’de IP adresini ayarlamak için herhangi bir sorunla karşılaşırsanız , Windows işletim sisteminde statik IP adresinin nasıl atanacağıyla ilgili , herhangi bir Windows PC’de IP adresi atamanın doğru yolunu size gösterecek olan diğer makalemi izleyin. Şimdi LAN PC’nizden herhangi bir web sitesine göz atın veya google.com’a ping atın. ISS’niz uygunsa, artık herhangi bir web sitesine başarıyla göz atabileceksiniz.
Yeni MikroTik Router’ınızı başarılı bir şekilde yapılandırmak için yukarıdaki 4 adımı çok dikkatli izlemelisiniz. Herhangi bir adımı atlarsanız, yapılandırmanız yanlış olacak ve LAN kullanıcılarınız MikroTik Router üzerinden internete erişemeyecektir. Yukarıdaki 4 adımı yapmak için herhangi bir karışıklık ile karşılaşırsanız, Winbox kullanarak MikroTik Router Temel Yapılandırma ile ilgili aşağıdaki video eğitimini izleyin . Umarım, yeni MikroTik Router’ı yapılandırmanız için size yeterince yardımcı olacaktır.
MikroTik Router temel yapılandırması gerçek bir ağı sürdürmek için yeterli değildir. Bir ofis ağı bakımı yapmanız gerekiyorsa MikroTik DHCP Server kullanmanız daha doğru olacaktır. DHCP Sunucusunu Radius Sunucu ile yönetmek size daha hızlı ve akıllı çözüm sağlayacaktır.
Yine bir ISP ağı sürdürmek istiyorsanız MikroTik PPPoE Server daha iyi bir çözümdür. Radius Sunuculu MikroTik PPPoE Sunucusu size ön ödemeli faturalandırma sistemi de sağlayacaktır.
Bir Otel, Havaalanı, Demiryolu, Restoran ağı veya WiFi çözümlü herhangi bir ISP ağı kurmayı planlıyorsanız , MikroTik Hotspot Server en iyi arkadaşınızdır. Radius Server’ı Hotspot ile kullanarak , Ön Ödemeli Fatura Sistemi ile Bant Genişliğini ve Ön Ödemeli Fatura Sistemi ile Veri Limitini yönetebilirsiniz .
Ayrıca MikroTik Router ile bant genişliği yönetimi çözümü bulursanız Basit Kuyruk ile MikroTik Bant Genişliği Yönetimi yeterli olacaktır. Ancak ISP Bant Genişliğini MikroTik PCQ ile Yönetmek daha iyi olacaktır .
Bazen yük dengeleme ve bağlantı yedekliliği çözümüne ihtiyacınız olabilir. Ardından, MikroTik Yük Dengeleme ve ECMP ile Link Yedekliliğinden geçin.
MikroTik Router Temel Yapılandırma bu yazıda adım adım anlatılmıştır. Umarım, yeni bir MikroTik Router’ı en başından başarıyla yapılandırabilirsiniz. Ancak MikroTik Router’ınızı yapılandırma konusunda herhangi bir karışıklık ile karşılaşırsanız, yorum olarak görüşmekten veya İletişim sayfasından benimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
obifi, wi, logsistemleri, ayzbilisim, hmsotel, d2, mikronbilgisayar, bilgi.wi.com.tr
Mikrotik Kurulumu, MikroTik WinBox, Mikrotik eğitimi, Mikrotik oturum açma, MikroTik, MikroTik Türkiye
Mikrotik Router Temel Yapılandırması Mikrotik Router Temel Yapılandırması Mikrotik Router Temel Yapılandırması Mikrotik Router Temel Yapılandırması