Mikrotik Access Point Kurulumu
Mikrotik Access Point Kurulumu
MikroTik Kablosuz Yönlendirici , en popüler ve kararlı WiFi Yönlendiricilerden biridir. Bir ISS veya bir ofis veya bir ev için WiFi Zone, MikroTik WiFi Router ile kolayca yapılandırılabilir . MikroTik, WiFi Access Point (AP), WiFi İstasyonu veya WiFi Tekrarlayıcı olarak kullanılabilecek çok sayıda WiFi Yönlendiriciye sahiptir. MikroTik Kablosuz Yönlendirici aynı anda hem WiFi İstasyonu hem de WiFi AP olarak kullanılabilir. MikroTik Kablosuz Yönlendiricinin basit kullanımı MikroTik WiFi AP ile bir WiFi Bölgesi oluşturmaktır . Bu yazıda, MikroTik hAP lite kablosuz yönlendirici kullanarak bir evde veya ofiste veya hatta bir ISP ağında bir WiFi Bölgesi oluşturmak için MikroTik WiFi AP’nin nasıl yapılandırılacağını tartışacağım.
MikroTik WiFi Erişim Noktası
MikroTik Kablosuz Yönlendiricinin köprü veya ap-köprü modu, WiFi Access Point oluşturmak için kullanılır . MikroTik Kablosuz Yönlendirici, WPA ve WPA2 PSK güvenliği ile anlamlı SSID oluşturma imkanı sunar. Erişim Listeli MikroTik WiFi AP ve RADIUS Server’da MAC Adresi filtrelemesi de yapılabilmektedir. MikroTik’te farklı amaçlar için bir çok WiFi Router mevcuttur. Bunların arasında bir evde, ofiste veya ISP’de bir WiFi Bölgesi oluşturmak için bir hAP lite (RB941-2nD) kablosuz yönlendirici yapılandıracağız (ancak yapılandırma tüm MikroTik Kablosuz Yönlendiriciler için aynı olabilir).
ağ şeması
Bu makale yapılandırması için aşağıdaki ağ şeması izlenmektedir.
Bu ağ şemasında WiFi AP ve LAN ağ geçidi olarak hAP lite MikroTik Kablosuz Yönlendirici kullanılmaktadır. Bu kablosuz yönlendiricinin bir WLAN arabirimi ve dört Ethernet arabirimi vardır. Kablosuz cihazların bağlanabilmesi için WLAN arayüzünde WiFi AP oluşturulacaktır. Dört Ethernet arayüzü arasından ether1 portu, 192.168.70.0/30 IP ağı ile WAN bağlantısı olarak kullanılacaktır. Bir köprü arayüzü oluşturacağız ve bu köprü arayüzü üzerinde bir DHCP Sunucusu (IP blok 10.10.70.0/24 ile) yapılandıracağız ve ardından WiFi kullanıcıları ve LAN kullanıcılarının IP adresi alabilmesi için bu köprüye WLAN arayüzü ve ether2 ila ether4 arayüzleri ekleyeceğiz, varsayılan ağ geçidini ve diğer ağ parametrelerini bu DHCP Sunucusundan otomatik olarak alır.
MikroTik WiFi AP Yapılandırması
Şimdi MikroTik hAP light Wireless Router’da WiFi AP ve LAN ağ geçidini yapılandıracağız. Tam Kablosuz AP Kurulumu ve LAN Ağ Geçidi Yapılandırması aşağıdaki beş adıma ayrılabilir.
- Varsayılan RouterOS Yapılandırmasını Sıfırlama
- WLAN Arayüzünde WiFi AP Kurulumu
- Köprü Arayüzü Oluşturma ve LAN ve WLAN Bağlantı Noktaları Ekleme
- Temel RouterOS Yapılandırması
- Köprü Arayüzünde DHCP Yapılandırması
Adım 1: RouterOS Varsayılan Yapılandırmasını Sıfırlama
MikroTik Wireless RouterOS genellikle varsayılan konfigürasyonla gelir. Ancak varsayılan yapılandırma bazen kafanızı karıştırır. Bu nedenle, her zaman varsayılan yapılandırmayı sıfırlamanızı ve kaldırmanızı öneririm. Aşağıdaki adımlar, RouterOS varsayılan yapılandırmasının nasıl sıfırlanacağını ve kaldırılacağını gösterecektir.
- Yönetici kullanıcı veya herhangi bir tam izin kullanıcısı ile Winbox kullanarak RouterOS’ta oturum açın.
- Sistem menü öğesine tıklayın ve ardından Yapılandırmayı Sıfırla seçeneğine tıklayın. Yapılandırmayı Sıfırla penceresi görünecektir.
- Varsayılan Yapılandırma Yok onay kutusunu tıklayın.
- Yapılandırmayı Sıfırla düğmesine tıklayın. Yapılandırmayı sıfırlamayı onaylamanızı isteyecektir. Onaylamak için Evet’e tıklayın.
- Şimdi varsayılan yapılandırma sıfırlanacak ve Yönlendirici Tahta yeniden başlatılacak. Başarılı bir yeniden başlatmanın ardından, yeni ve sıfır konfigürasyonlu bir RouterOS alacaksınız.
2. Adım: WLAN Arayüzünde WiFi AP Kurulumu
MikroTik hAP lite kablosuz yönlendirici, WiFi AP’nin kurulması gereken bir WLAN arayüzüne sahiptir. MikroTik Kablosuz Router’da WiFi Access Point kurmak için önce Güvenlik Profili oluşturmamız, ardından kablosuz cihazları bağlamak için SSID oluşturmamız gerekiyor.
Güvenlik Profilleri Oluşturma
MikroTik WiFi AP ile kablosuz bir cihaza bağlanmak için kablosuz cihazların güvenlik anahtarı (şifre) sağlaması gerekir. MikroTik kablosuz, hem WPA PSK hem de WPA2 PSK kimlik doğrulama türünü destekler. Aşağıdaki adımlar, Güvenlik Profili ile MikroTik WiFi AP için nasıl geçiş anahtarı oluşturulacağını gösterecektir.
- Winbox’tan Kablosuz menü öğesine tıklayın. Kablosuz Tablolar penceresi görünecektir.
- Güvenlik Profilleri sekmesine ve ardından ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Güvenlik Profili penceresi görünecektir.
- Ad giriş alanına anlamlı bir profil adı (WiFi Profili) girin.
- Mod açılır menüsünden dinamik tuşları seçin.
- Kimlik Doğrulama Türleri panelinden WPA PSK ve WPA2 PSK onay kutusunu işaretleyin.
- Şimdi WPA Pre-Shared Key ve WPA2 Pre-Shared Key şifre kutusunda güçlü şifre sağlayın.
- Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
MikroTik WiFi AP için SSID Oluşturma
Güvenlik Profili oluşturduktan sonra şimdi Kablosuz Modu ayarlayıp SSID (Service Set Identifier) oluşturacağız ki kablosuz cihazlar oluşturulan SSID ile MikroTik Erişim Noktamızı bulabilsin. Aşağıdaki adımlar hAP lite MikroTik Kablosuz Yönlendiricide SSID’nin nasıl oluşturulacağını ve kablosuz modunun nasıl ayarlanacağını gösterecektir.
- WiFi Arayüzleri sekmesine tıklayın ve burada WLAN arayüzünü (varsayılan olarak: wlan1) bulacaksınız. İlk seferde devre dışı bırakılabilir. Bu nedenle, devre dışı bulursanız, farenin sağ düğmesine tıklayın ve ardından WiFi arayüzünü etkinleştirmek için Etkinleştir seçeneğine tıklayın.
- Kullanılabilir ve etkin WiFi Arayüzüne çift tıklayın. Arayüz penceresi görünecektir.
- Genel sekmesinden WiFi arabirim adını Ad giriş kutusundan ayarlayabilir veya varsayılan olarak tutabilirsiniz.
- Kablosuz sekmesine tıklayın ve Mod açılır menüsünden ap köprüsünü seçin.
- SSID giriş kutusuna SSID adını (MikroTik AP) girin.
- Şimdi Gelişmiş Mod düğmesine tıklayın ve Güvenlik Profili açılır menüsünden oluşturduğunuz güvenlik profilini seçin.
- Varsayılan Kimlik Doğrula ve Varsayılan İlet onay kutusunun işaretli olduğundan emin olun. Aksi takdirde cihazlar MAC kimlik doğrulaması yapılana kadar bağlanmayacaktır.
- Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
Artık oluşturulan SSID kablosuz cihazlarda bulunur ve şifre sağlanarak kablosuz cihaz bağlanabilir. Bağlı cihazları Kayıt sekmesinde bulacaksınız. Ancak internet almak için bağlantı yeterli değildir. Bağlı cihazlara internet erişimi sağlamak için IP adresi, varsayılan ağ geçidi ve diğer ağ parametrelerinin sağlaması gerekir. O halde şimdi MikroTik Router temel konfigürasyonunu köprü arayüzü oluşturarak yapacağız. Ayrıca DHCP Sunucusunu IP adresi, varsayılan ağ geçidi ve diğer ağ parametrelerini otomatik olarak atayacak şekilde yapılandıracağız.
Adım 3: Köprü Arayüzü Oluşturma ve LAN ve WLAN Bağlantı Noktaları Ekleme
Şimdi bir köprü arayüzü oluşturacağız ve LAN ve WiFi kullanıcılarına aynı blok IP adresini sağlamak istediğimiz için bu köprüye WLAN arayüzü dahil ether2’ye ether3 arayüzleri ekleyeceğiz. Aşağıdaki adımlar, köprü arayüzünün nasıl oluşturulacağını ve buna fiziksel arayüzlerin nasıl ekleneceğini gösterecektir.
- Köprü menü öğesine tıklayın. Köprü arayüzü görünecektir.
- Köprü sekmesine ve ardından ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Arayüz penceresi görünecektir.
- (LAN_Bridge) Ad giriş alanına köprü arabirim adını girin.
- Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- Şimdi Bağlantı Noktaları sekmesine tıklayın ve ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Köprü Bağlantı Noktası penceresi görünecektir.
- Arayüz açılır menüsünden ether2 arayüzünü seçin.
- Köprü açılır menüsünden oluşturulan köprü arayüzünü (LAN_Bridge) seçin.
- Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- Benzer şekilde bu köprüye ether3, ether4 ve wlan1 arayüzlerini ekleyin.
Adım 4: Temel RouterOS Yapılandırması
Şimdi WAN IP, LAN Gateway, DNS IP ve Default Gateway IP’yi atadığımız ve NATing’i yapılandıracağımız RouterOS temel yapılandırmasını yapacağız. Aşağıdaki adımlar MikroTik Kablosuz Router’da temel konfigürasyonun nasıl yapıldığını gösterecektir.
- IP > Adres menü öğesine gidin. Adres Listesi penceresi görünecektir.
- ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Adres penceresi görünecektir. ISP tarafından sağlanan IP adresini (192.168.70.2/30) Adres giriş kutusuna girin. Şimdi Arayüz açılır menüsünden ether1’i seçin. Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- Aynı şekilde tekrar ARTI İŞARETİ (+)’ya tıklayın ve Adres giriş alanına LAN Ağ Geçidi IP’sini (10.10.70.1/24) girin ve Arayüz açılır menüsünden köprü arayüzünü (LAN_Bridge) seçin ve Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- Şimdi IP > DNS menü öğesine gidin. DNS Ayarları penceresi görünecektir. ISS’nizin sağladığı DNS IP’sini veya Google Genel DNS IP’sini 8.8.8.8’i Sunucular giriş alanına koyun.
- IP > Rotalar menü öğesine gidin. Rota Listesi penceresi görünecektir. Ağ Geçidi giriş alanına tıklayın ve bu alana ISP tarafından sağlanan ağ geçidi IP’sini (192.168.70.1) girin. Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- IP > Güvenlik Duvarı menü öğesine gidin. Güvenlik duvarı penceresi görünecektir. NAT sekmesine ve ardından ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni NAT Kuralı penceresi görünecektir. Genel sekmesinden Zincir açılır menüsünden srcnat’ı seçin ve Src’ye LAN Bloğu (10.10.70.0/24) koyun. Adres giriş alanı. Eylem sekmesine tıklayın ve Eylem açılır menüsünden maskeli baloyu seçin ve ardından Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- Şimdi Yeni Terminal menü öğesini tıklayın ve google.com’a ping atın. Her şey yolundaysa, yanıt alacaksınız, yani MikroTik Router artık internet ile iletişim kurmaya hazır.
Adım 5: Bridge Arayüzünde DHCP Sunucusu Yapılandırması
Şimdi DHCP Sunucusunu, WiFi kullanıcıları ve LAN kullanıcılarının IP adresini, varsayılan ağ geçidini ve diğer ağ parametrelerini otomatik olarak alabilmeleri için köprü arayüzü üzerinde kuracağız. Aşağıdaki adımlar, MikroTik RouterOS’ta köprü arayüzünde DHCP Sunucusunun nasıl kurulacağını gösterecektir.
- IP > DHCP Sunucusu menü öğesine gidin. DHCP Sunucusu penceresi görünecektir.
- DHCP Kurulumu düğmesine tıklayın. DHCP Kurulum penceresi görünecektir.
- DHCP Sunucu Arayüzü açılır menüsünden köprü arayüzünü (LAN_Bridge) seçin ve ardından İleri düğmesine tıklayın.
- LAN Bloğu (10.10.70.0/24), DHCP Adres Alanı giriş alanına otomatik olarak atanacaktır. Yani, yapacak bir şey yok. Sadece İleri düğmesine tıklayın.
- LAN Ağ Geçidi (10.10.70.1), DHCP Ağı için Ağ Geçidi giriş alanında otomatik olarak atanacaktır. Yani, sadece İleri düğmesine tıklayın.
- IP adresinin Kablosuz cihazlara atanacağı IP Havuzu ve LAN cihazları, Verilecek Adresler giriş alanında LAN Bloktan (10.10.70.2-10.10.70.254) otomatik olarak atanacaktır. Yani, sadece İleri düğmesine tıklayın.
- Atanan DNS Sunucusu IP’niz, dosyalanan DNS Sunucusu girişinde otomatik olarak atanacaktır. Bu yüzden İleri düğmesine tıklayın.
- Varsayılan DHCP kiralama süresi 10 dakikadır. Bu nedenle, dosyalanmış Kira Süresi girişinde 10 dakika atanmış olarak kalacaktır. İsterseniz kiralama süresini istediğiniz kadar artırabilirsiniz. İleri düğmesine tıklayın.
- Şimdi DHCP Kurulumu başarılı mesaj penceresini göreceksiniz. Tamam düğmesini tıklamanız yeterlidir.
DHCP Sunuculu MikroTik WiFi AP artık hazır. Şimdi herhangi bir kablosuz cihazı bağlayın veya herhangi bir LAN cihazını bağlayın. Cihaz IP adresini, varsayılan ağ geçidini ve diğer ağ parametrelerini otomatik olarak alacak ve internet erişimi alabilecektir.
Bu MikroTik WiFi AP konfigürasyonu ile WiFi şifresini bilen herhangi bir kablosuz kullanıcı SSID ile bağlanabilir ve LAN kablosu ile bağlanacak herhangi bir LAN kullanıcısı DHCP Sunucusuna erişebilir ve DHCP Sunucusu kendisine IP adresini vermekten mutluluk duyacaktır, yetkisiz erişimi engelleyen bir filtre kuralı olmadığından varsayılan ağ geçidi ve diğer ağ parametreleri.
MikroTik Kablosuz veya WiFi AP, MAC adresine göre erişim sağlayan yeterince akıllıdır. Ancak MAC adresi filtrelemesi yalnızca WiFi erişimini kaydedebilir. LAN kullanıcıları ayrıca MAC Adresine göre filtreleme yapmalıdır. Bunun için MAC Adresine göre erişimi filtreleyecek Statik DHCP Sunucu Yapılandırmasını kullanmak her zaman daha iyidir.
MİKROTİK TEKNİK DESTEK İÇİN TIKLAYINIZ
mikrotikturkiye,
wi.com,
mikronbilgisayar,
mikrotikdestek,
merpazar,